Գոյություն ունի գիտություն զբաղվող համբույրներով՝ Ֆիլամոտոլոգիա:
Շրթունքները 100 անգամ ավելի զգայուն են, քան մատների ծայրերը և նույնիսկ
ավելի զգայուն, քան այնքան զգայուն մարմնի մասերը, ինչպիսիք են սեռկան
օրգանները:
Մարդկանց մոտավորապես 2/3 մասը հակված է համբույրի ժամանակ գլուխը թեքել աջ:
Աշխարհի ամենաերկարատև համբույրը գրանցվել է Լոնդոնում` 2005 թվականի հուլիսին, երբ մի զույգ անդադար համբուրվել է 31 ժամ 30.5 րոպե:
Ամենակարևոր մկանը համբուրի համար լատիներենով «orbicularis
oris»-ը, որը նաև հայտնի է որպես համբույրի մկան, պատասղանատու է համբույրի ժամանակ լսվող ձայնի համար:
Համբույրի «Ֆրանսիական» ձևին մասնակցում են 34 դեմքի մկաններ իսկ «սովորական» համբույրի ժամանակ ընդամենը 2-ը:
«Ֆրանսիական համբույրի» անվանումը երևան է եկել 1923 թվականին` որպես
ֆրանսիական մշակույթի մի մաս, որը կապվում էր կյանքի կոնկրետ մասի հետ:
Ֆրանսիայում այն համարում են լեզվով կամ «հոգով» համբույր,որովհետև դրա
ճիշտ կատարումը համեմատվում է հոգիների միաձուլման հետ:Ընդհանրապես
աշխարհի տարբեր մշակույթներում նույնպես համբույրը «բերանից բերան»
ասոցացվում է հոգիների միացման եվ մեկը դառնալու հետ:
Կրքոտ համբույրը քայքայում է 6.5 կալորիա րոպեում:
Գիտնականները համարում են որ համբույրի ժամանակ տեղի է ունենում աղերի և
ճարպերում եղած գաղտնիքների փոխանակում օրգանիզմների միջև,որոնք հաստատում
են բարեկամական կապեր սիրեցյաների միջև, մոտավորապես այնպես, ինչպես
թռչունների մոտ: Թռչունների խաչասերման ժամանակ նրանք կտուցից կտուց իրար
են փոխանցում ծամված ուտելիքը: Եթե թռչնից հեռացնենք ճարպային մասը նրա
զուգընկերը կկորցնի հետաքրքությունը նրա նկատմամբ:
Համբույրները օգտակար են ատամների համար: Համբույրի ժամանակ
թքարտադրությունը ուժեղանում է, և ատամները, կարելի է ասել, հակաբակտերիալ «լոգանք» են ընդունում:
Ամուսնության արարողության ժամանակ համբուրելու սովորույթը, հավանական է, որ գալիս է միջնադարից, երբ պայմանագրերը ամրագրվում էին համբույրով: